Ar šunims skauda galvą?

Žmonėms yra įprasta ir visiškai natūralu aplinkui supantį pasaulį vertinti ir analizuoti pagal savo paties paveikslą ir patirtį. Todėl normalu, jog apie kitus žmones, apie kitus reiškinius žmogus mąsto taikydamas savo nusistovėjusios pasaulėžiūros aspektus. Ne išimtis ir bandymas arčiau pažinti savo augintinį. Vienas dažniausių iš žmogaus lūpų girdimų nusiskundimų yra galvos skausmas, todėl neretas susimąsto, ar jo augintiniui negali taip pat retsykiais skaudėti galvos? Kaip yra iš tikrųjų?

Žvelgiant moksline prasme, nemanoma, jog šunims gali skaudėti galvą, todėl toks negalavimas nėra nustatinėjamas ar kaip nors gydomas. Tačiau, be abejo, nereikėtų pamiršti, kad skausmas galvoje nėra liga, tai tik ligų, tokių kaip dehidratacija, smegenų navikas ir daugumas kitų progreso ženklas. Todėl nebūtų visiškai klaidinga manyti, kad ir šunims gali skaudėti galvą. Juk pagaliau jie patiria įvairias kitas skausmo rūšis. Visgi, kalbant objektyviai nėra žinoma, ar šunys patiria skaudančios galvos potyrį, kadangi nėra jokių galimybių jam nustatyti ir įvertinti.

Mūsų klientai ir mes patys su kolegomis dažnai pafantazuojame, jog neretai stebėdami šunį galime įtarti kažką panašaus į tai, jog tuo metu gyvūnui skauda galvą. Tikriausiai esate matę vargšą pagiringą šuniuką? Žinoma, sąmoningas gyvūno girdymas alkoholiniais gėrimais yra labai liūdnas, nedraugiškas ir neatsakingas elgesys gyvūno atžvilgiu. Bet būtent kitą rytą jis jaučiasi ir būna panašus į bet kurį kitą žmogų, iš vakaro padauginusį svaigalų. Ką toks gyvūnas bejaustų, tai nebus malonūs potyriai.

Tikriausiai kiekvienas veterinaras – anesteziologas ar onkologas Jums pasakytų, kad dauguma žmonių, įskaitant pačius veterinarus linkę nepakankamai įvertinti skausmo stiprumą, kurį patiria gyvūnas. T.y. jeigu gyvūnas nepradėjo kaukti dėl savo būklės, tuomet manoma, kad su juo yra viskas gerai. Kuo daugiau mes mokomės, tuo daugiau sužinome apie skausmo įtaką sveikatai ir kad galime padaryti daug daugiau sušvelnindami ir sumažindami skausmo poveikį. Daugumas veterinarų daro atitinkamas išvadas ir savo darbe taiko papildomas priemones, suteikiančias šuniukams didesnį sergant pačiomis įvairiausiomis ligomis, nuo vėžio iki artrito. Tačiau besibaigiant dienai mes visvien turime pripažinti, jog negalime valdyti tokio simtomo, kurio neįmanoma nustatyti ir kurio nežinome tiksliai egzistuojant.

Taigi, ar šunims skaudą galvą? Tikriausiai ne, tačiau tokia prielaida išlieka. Šeimininkas privalo pažinti savo šuniuką ar kačiuką. Žinoti, kada augintinis elgiasi įprastai, o kada tampa įtartinas. Jeigu pajuntate kažką išties nebūdingo, pasitikėkite savo instinktais ir vežkite savo numylėtinį veterinarui. Subtilūs ir vos juntami signalai gali reikšti, jog prasidėjo sudėtingi ir sunkūs sveikatos sutrikimai, kuriems reikia laiku pasipriešinti.